top of page

HIC-kliniek:
Achter gesloten deuren

Wat is High Intensive Care? Wat gebeurt er in een HIC-kliniek? Dit en nog veel meer kwam aan bod tijdens het GGZ College van dinsdag 4 december 2018. Aan tafel bij presentatrice Miranda Werkman gingen diverse experts en ervaringsdeskundigen gingen dieper in op ins en outs, nut en noodzaak. De uitzending is hierboven terug te kijken!

 

Het team van de High Intensive Care-kliniek (HIC) is er voor mensen die in een acute ernstige psychiatrische crisis verkeren. Voor hun veiligheid, vanwege ernstige symptomen of een hoge mate van verlies van zelfcontrole, verblijven patiënten op de gesloten afdeling van de kliniek. De behandeling richt zich op het behandelen van de crisis en stoornis, het verbeteren van de situatie en de patiënt en het creëren van perspectief.
 

Tafelgasten - Dinsdag 4 december

 

Bij onze presentatrice Miranda Werkman schoven diverse tafelgasten aan om over dit onderwerp te spreken.

We stellen ze graag aan je voor:

GGZ College Agnes.jpg
Agnes de Groot-Hornstra - psychiater persoonlijkheidsproblematiek
Agnes is psychiater bij het zorgprogramma persoonlijkheidsproblematiek en waarnemend geneesheer-directeur bij GGZ Friesland. Daarnaast werkt ze in de crisisdienst. Vanuit haar functie heeft Agnes veel te maken met de HIC-kliniek. Ze vertelt tijdens het GGZ College hoe iemand hier terecht kan komen en wat de belangrijkste wet- en regelgeving is met betrekking tot een vrijwillige opname en onvrijwillige opname. Agnes vraagt jou alvast het volgende: 'Is een opname op de HIC, een uiterste redmiddel?
GGZ College Yolande.jpg
Yolande Voskes - psychiater, universitair docent & onderzoeker

Vanaf het eerste uur betrokken bij HIC, dát is Yolande. Ze is universitair docent medische ethiek aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc en senior onderzoeker bij GGZ Breburg. Zo deed ze onderzoek naar de reductie van separatie in de GGZ. In januari 2015 promoveerde ze met haar proefschrift ‘No effect without ethics’. Yolande is daarnaast medeauteur van het 'werkboek HIC' en doet momenteel onderzoek naar het HIC-model. Ze neemt ons tijdens GGZ College mee in de laatste ontwikkelingen op dit vlak.

GGZ College Klaas Krist.jpg
Klaas Krist - verpleegkundige

Klaas besloot als dertiger om zich om te scholen tot verpleegkundige. In 2007 startte hij de mbo-v 'werken en leren'-route binnen GGZ Friesland en daarna heeft hij ook de hbo-v afgerond. Klaas werkt als verpleegkundige op de HIC-kliniek in Heerenveen. Hij werkt daar met veel plezier en enthousiasme. ‘Iedere werkdag zie ik als een nieuwe uitdaging. Samen zorgen we  voor een snel klinisch herstel', aldus Klaas. Wil je weten wat hij  daar precies mee bedoelt en hoe zijn werkdag er uit ziet?

GGZ College Ferdi.jpg
Ferdi Starrenburg - psychiater HIC-kliniek

Ferdi werkt als psychiater op de High Intensive Care Kliniek in Leeuwarden. Dagelijks krijgt hij te maken met de meest aangrijpende casussen. Ferdi neemt ons mee naar de dagelijkse praktijk en opent letterlijk en figuurlijk de deuren van de High Intensive Care kliniek.

En hij vraagt jou alvast om na te denken over de volgende vraag: 'Weet jij wat er schuil gaat achter de gesloten deuren van de HIC?'

24f6fbe1-4d61-4089-894c-4555f77f8501.jpe
Sjoerd Steegstra - ervaringsdeskundige

De ziekte en de doodstrijd van zijn moeder, zijn eigen strijd tegen psychische klachten en de vooroordelen die mensen hebben ten opzichte van mensen met een psychische ziekte. Onze ervaringsdeskundige Sjoerd Steegstra weet er alles van. Hij vertelt er tijdens GGZ College over en zal ook ingaan op zijn eigen opname en zijn werk als ervaringsdeskundige voor de HIC-kliniek in Leeuwarden. Niet alleen in woorden, maar ook muzikaal zal Sjoerd ons tijdens het GGZ College bovendien gaan raken...

bottom of page