top of page
Ouderenpsychiatrie

Aflevering 18 van het GGZ College stond op dinsdag 30 november 2021 in het teken van ouderenpsychiatrie. Ouderen met psychische klachten dragen met zich mee wat er in een heel leven is gebeurd, soms met meer en soms minder veerkracht. Ouderenpsychiatrie betekent bijdragen aan herstel als in: zorgen dat een oudere ondanks problemen kan functioneren naar eigen tevredenheid. Maar hoe doe je dat? 

 

Experts bespreken de ouderenpsychiatrie in al zijn facetten tijdens deze webinar. Interessant voor alle zorgprofessionals, naasten en ketenpartners! 

Bekijk hieronder onze tafelgasten:

Tafelgasten

IMG_6080.jpeg
Dorothee Veenstra

Klinsch psycholoog

Psychotherapeut 
Manager behandelzaken bij Van Andel Ouderenpsychiatrie, regio Noord 

 

"Ik werk al bijna 25 jaar in de ouderenzorg. Ik ben als psycholoog begonnen in een verpleeghuis, vanuit mijn interesse voor neuropsychologie. Daar heb ik ook ontdekt hoeveel voldoening het geeft om met ouderen te werken. Vanaf 2002 werk ik bij GGZ Friesland binnen Van Andel ouderenpsychiatrie. Als klinisch psycholoog doe ik diagnostiek en behandel ik ouderen met uiteenlopende psychiatrische problemen. Het herstelproces is erop gericht dat mensen hun leven weer naar eigen tevredenheid kunnen oppakken en klachten niet meer op de voorgrond staan.

Sinds enkele jaren ben ik ook manager behandelzaken van het ambulante team en van de Dagbehandeling van regio Noord. Daarnaast ben ik betrokken bij de opleiding van ouderenpsychiaters in Groningen en ben ik  gastdocent bij PPO, het nascholingsinstituut voor psychologen en orthopedagogen."

Wat wil jij in de uitzending naar voren laten komen?

Dat ‘oud zeer’ (trauma’s en nare ervaringen uit de kindertijd) ook op latere leeftijd zijn sporen na laat en verschillende klachten kan geven en dat die met EMDR behandeld kunnen worden en dat (psychotherapeutische) behandeling ook dan nog zin heeft en klachten kan verlichten, ofwel weg kan nemen.

Silvia van Dijk GGZ College.jpg
Silvia van Dijk

Klinisch psycholoog

Psychotherapeut

supervisor VGCT

Schematherapeut

"Mijn affiniteit in het werken met ouderen komt vanuit de lange levenservaring die ouderen meebrengen in de behandeling. Deze interesse heeft zich eerst klinisch ontwikkeld, waarbij ik nu 11 jaar (na 8 jaar bij GGZ Friesland Ouderen gewerkt te hebben) in het Groningse UMC werk. Daar hebben we een tertiair deeltijdprogramma voor ouderen opgezet. Ook hebben we een module 'schematherapie aangevuld met PMT' specifiek gericht op ouderen ontwikkeld.

Sinds 2014 onderzoek ik de oudere populatie gericht op de persoonlijkheid en persoonlijkheidsstoornissen; dat verwacht ik in 2022 af te ronden met een proefschrift. Daarnaast ben ik hoofddocent bij de postdoctorale opleiding voor Psychotherapeuten (PPO) en geef ik les aan de postdoctorale opleiding voor Klinisch- en Gezondheidszorg psychologen en de Ortopedagoog Generalist."

 

Wat wil je in de uitzending naar voren laten komen?

Nemen persoonlijkheidsstoornissen bij het ouder worden af?

Hoe behandel je een persoonlijkheidsstoornis?

Waar moet je rekening mee houden in het behandelen van een oudere patiënt, partner, kinderen, systeem?

Zijn er tips/ handvatten hoe om te gaan met bepaalde persoonlijkheidsstoornissen?

DSC03994Sybolt Okke de Vries 1.jpg
Sybolt Okke de Vries

Psychiater

 

"Ik werk sinds 2003 als psychiater bij GGZ Friesland. Ik heb lang en op verschillende plekken in de volwassenenpsychiatrie gewerkt, met altijd interesse voor de behandeling van de affectieve stoornissen (depressies, bipolaire stoornis, angststoornissen) en belangstelling voor onderzoek. In 2017 stapte ik over naar de ouderenpsychiatrie. Werken met ouderen en hun naasten is prachtig en ik ben vaak gefascineerd door hun aanpassings- en incasseringsvermogen. 

 

Het overgrote deel van onze nieuwe patiënten meldt zich met angst- of stemmingsproblemen, maar lang niet altijd is een angststoornis of een depressie het hoofdprobleem en wringt de schoen ergens anders. Niet zelden speelt er oud zeer (trauma) en heeft dit geleid tot een scheefgroei in de persoonlijkheidsontwikkeling en/of een PTSS. Ik wil in mijn presentatie graag uitleggen hoe we in een eerste gesprek op onze polikliniek tot een voorlopige analyse van het probleem komen en hoe we daarbij met eenvoudige middelen een eerste inschatting maken van de persoonlijkheid van iemand proberen te maken.   

 

Wat wil je in de uitzending naar voren laten komen?

  • Rol medicatie bij behandeling persoonlijkheidsstoornis of PTTS 

  • Invloed omstandigheden en cognitieve functiestoornissen op de wijze waarop persoonlijkheidsproblemen naar voren komen 

  • Samenwerking verschillende disciplines, vaak bepalend voor succes complexere behandeling 

bottom of page