top of page
Suïcidepreventie
is van ons allemaal

Niemand zou in eenzaamheid of radeloosheid mogen sterven door zelfdoding. Daarom is suïcidepreventie belangrijk, het is van ons allemaal en het is het onderwerp van de uitzending op donderdag 8 september.

 

Van zorgorganisaties tot overheden, maatschappelijke partners en naasten; we doen het samen. Maar hoe doen we dat dan, wat kan en moet er beter? Wat zien we in de praktijk en hoe kunnen we elkaar helpen bij suïcidepreventie?

 

Deze en vele andere vragen kwamen aan bod tijdens het GGZ College van donderdag 8 september. Experts van diverse organisaties gingen met elkaar in discussie en gaven presentaties tijdens deze door GGZ Friesland aangeboden gratis te volgen interactieve webinar.

 

En wie deze experts zijn, lees je op deze pagina!


Tafelgasten
 

Agnes de Groot 2 - Psychiater.JPG
Agnes de Groot

Psychiater - GGZ Friesland

 

Op donderdag 8 september is het zover: het GGZ College over suïcidepreventie, met aan tafel diverse experts! Agnes de Groot is één van hen. Als psychiater van GGZ Friesland is zij al meerdere jaren betrokken bij suïcidepreventie. Zo droeg Agnes vorig jaar bij aan de Regiotour waarmee GGZ Friesland langs gemeenten trok om aandacht te vragen voor deze belangrijke materie. Ook weet ze veel van cursussen voor collega’s en naasten op het vlak van suïcidepreventie en over collegiale ondersteuning na suïcidegevallen. Ook kan Agnes duiding bieden over suïcide onder boeren: de afgelopen twee jaar steeg het percentage suïcides onder die groep met zo’n 50 procent, hoger dan ooit onder een beroepsgroep.

Jan-Piet-Baas.png
Jan Piet Baas

Kwartiermeester - 113 Zelfmoordpreventie

 

Wanneer kom je in actie als het over suïcide gaat? Hoe ga je het gesprek aan? Jan Piet Baas, kwartiermaker bij 113 Zelfmoordpreventie, is de uitgelezen persoon om deze – en vele andere – vragen te beantwoorden. Hij is daarom een perfecte tafelgast bij het GGZ College over suïcidepreventie. 

Hij vertelt verder over landelijke en regionale trends en over een uniek, Fries samenwerkingsverband om suïcide terug te dringen. Want succesvolle suïcidepreventie werkt alleen in een zogeheten Supranet community-aanpak. Welke resultaten heeft dit opgeleverd? Je hoort het op donderdag 8 september van Jan Piet.

Iris Nawia.JPG
Iris Nawia

Adviseur en regiohouder - ROS Friesland

 

Als adviseur en projectleider van ROS Friesland zal Iris vertellen over het opzetten van een pilot over nazorg bij suïcide onder Friese inwoners. Het gaat om een samenwerking tussen GGZ Friesland, GGD, MCL, Amaryllis en de gemeente Leeuwarden. Goede nazorg voor mensen die een suïcidepoging hebben gedaan, kan namelijk herhaling voorkomen.

 

In de huidige situatie ligt na ontslag in het ziekenhuis deze taak bij de huisarts en ligt het er maar net aan hoe druk of bekend de huisarts is met de persoon en diens klachten. Hierdoor is de kans groot dat iemand tussen ‘wal en schip’ belandt en de kans op een herhaling dus groter.

 

De gemeente Den Haag zag hierin enkele jaren geleden aan­leiding tot het project Suïcidepoging Nazorg (SuNa). Van de cliënten die aangemeld worden onderneemt slechts 5 procent een nieuwe poging.

 

ROS Friesland is onderdeel van het landelijke netwerk Regionale Ondersteuningsstructuur (ROS). Daarin wordt gewerkt aan het bevorderen van samenwerking en innovatie tussen partijen in en om de eerstelijnszorg.

bottom of page