top of page
TERUGKIJKEN:
Wat de coronacrisis deed en doet met brein en branche

Gezien de actualiteit  van het voorjaar, de zomer en het najaar ging de editie van dinsdag 8 september over het coronavirus in combinatie met de geestelijke gezondheidszorg.

Was de ggz-branche goed voorbereid?

Wat doet een crisis als deze met het brein van mensen?

Welke lessen trekken we en hoe nu verder?

 

Dit en nog veel meer kwam aan bod in deze editie, met discussie aan tafel en presentaties door experts, waaronder ervaringsdeskundigen. 

Tafelgasten - dinsdag 8 september 2020

Foto Astrid Dirks .jpg
Astrid Dirks | Directeur behandelzaken en psychiater GGZ Oost Brabant

Astrid Dirks is Directeur behandelzaken en psychiater bij GGZ Oost Brabant. Die organisatie lag met behandellocaties in Oss, Uden, Veghel, Boekel, en Helmond middenin de corona-brandhaard van Nederland. Samen met haar collega’s opende ze de eerste corona-afdeling in ons land en op het hoogtepunt van de eerste golf waren er zelfs drie afdelingen met opgenomen patiënten. 

Om opgedane kennis te delen, verzorgde Astrid een webinar voor de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).  Namens die vereniging is ze lid van de COVID-taskforce, doet ze onderzoek naar de langetermijneffecten van COVID bij psychiatrische patiënten en zit ze in een denktank met het RIVM.

Astrid vertelt tijdens het GGZ College over het werken in de brandhaard. Hoe medewerkers het hoofd koel hielden en hoe een vaste structuur zorgde voor grip op de situatie. Ze biedt daarnaast een inkijk in de problematiek. Dit en nog veel meer komt voorbij! 

GGZ College 15_Robbert Jan Rutgers.jpg
Robbert Jan Rutgers | psychiater GGZ Friesland

Voor onze tweede tafelgast is het een 'thuiswedstrijd'. Robbert Jan Rutgers is namelijk psychiater bij GGZ Friesland. Eerder werkte hij onder andere voor het MC Zuiderzee, het Antoniusziekenhuis in Sneek en Emmeloord én het Medisch Centrum Leeuwarden. Tussen 1998 en 2008 was Robbert Jan ook al eerder werkzaam voor GGZ Friesland, als psychiater en Directeur Behandelzaken. Robbert Jan is vanuit zijn functie als psychiater intensief betrokken bij het opzetten van de Covidunit van GGZ Friesland.  

Robbert Jan staat in dit GGZ College stil bij de psychiatrische kant in relatie tot corona. Wanneer gaat het mis? En welke psychische problemen kunnen mensen ontwikkelen? Het komt allemaal voorbij, evenals het effect dat corona heeft op mensen die al een psychische kwetsbaarheid hebben. 

GGZ College 15 Alien.jpg
Alien Oenen-Jurjens | MSc. Social & Behavioural Sciences
Alien Oelen is naast eigenaar van A-plus opleidingen Gezondheid-Vitaliteit ook gastspreker op het gebied van (neuro)psychologie, Gedragswetenschappen, Vitaal Leiderschap en Slaap. Daarnaast is ze voorzitter van de Beroepsorganisatie voor Coaches (BOVC) en bestuurslid Health iPort (FC Groningen). Na 20 jaar meerdere praktijken voor coaching en counseling te hebben opgezet is Alien zich gaan richten op kennisoverdracht, zowel voor de particuliere markt als de zakelijke markt, leefstijlprofessionals en zorgprofessionals in zowel de reguliere als de complementaire zorg. 
 
Alien staat tijdens het GGZ College stil bij de algemene impact op de mens en het brein. Tijdens het college steekt ze in op de sociologische en neuropsychologische kant. Daarbij gaat het onder meer om veerkracht van de mens en het brein, invloed van buitenaf, patronen van het sociale leven, functies van het brein en de relatie daarvan met het gedrag.
  
Dit zijn de drie tafelgasten die we ditmaal hebben, daarnaast komt een van onze ervaringsdeskundigen haar bijzondere verhaal... 
bottom of page