top of page

'Verwarde personen':
Als mensen onbegrepen gedrag vertonen

Media spreken vaak van 'verwarde personen'. Wij spreken liever van 'mensen met onbegrepen gedrag'. Het maatschappelijke vraagstuk rondom deze mensen vormt een uitdaging. Maar over wie hebben we het en welke hulp kunnen we bieden? Hoe tolerant en verdraagzaam is de samenleving ten opzichte van mensen met onbegrepen gedrag, hoe ervaren zij dit zelf en hoe verloopt de samenwerking tussen diverse partijen om te zorgen voor een goed vangnet? Dit en nog veel meer komt aan bod tijdens het GGZ College 'Verwarde personen'. ​

 

Het volgende GGZ College gaat over High Intensive Care. Het is zowel in de zaal te volgen als online via tablet, computer of smartphone. Het vindt plaats op dinsdag 4 december van 20.00 uur tot 21.00 uur in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Meld je snel gratis aan via de knop rechtsboven en wees verzekerd van een plek! 

Tafelgasten - Dinsdag 4 september

 

Bij onze presentatrice Miranda Werkman schoven diverse tafelgasten aan om over dit onderwerp te spreken.

We stellen ze graag aan je voor:

Merel Bakker - actrice
Een vrouw met onbegrepen gedrag, een baby, verborgen camera's en het centrum van de stad: de ingrediënten van een grootschalige undercoveractie. De Amsterdamse actrice Merel Bakker ging in mei en juni van dit jaar de straat op als Emma. Het was een sociaal experiment om te zien hoe mensen op haar reageerden. Hoe tolerant zijn mensen ten opzichte van haar geweest? Tijdens het GGZ College vertelt Merel over haar ervaringen.
Ton Dhondt.jpg
Ton Dhondt - psychiater & lid Raad van Bestuur GGZ Friesland

Voor onze tweede tafelgast is het een thuiswedstrijd! Ton Dhondt is bestuurder van GGZ Friesland en psychiater. Tijdens deze editie van het GGZ College is hij aanwezig als sidekick van presentatrice Miranda Werkman. Ton is vanuit zijn functie intensief betrokken bij de regionale aanpak van personen met onbegrepen gedrag. Denk hierbij aan netwerkafspraken over passend vervoer en de crisis beoordelingslocatie in Leeuwarden. Daarnaast werkt Ton geregeld als psychiater in de crisisdienst.

Danny Jacksteit nieuw.jpg
Danny Jacksteit - ervaringsdeskundige

Het is 11 januari 2013 als bij Danny Jacksteit uit Enkhuizen de stoppen volledig doorslaan. In een psychose steekt hij zijn auto in brand, gooit huisraad naar hulpverleners, klimt bijna naakt op het dak van zijn huis en dreigt zichzelf iets aan te doen. Danny wordt gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hoe is het nu met hem is? Daar kom je achter tijdens het GGZ College. Danny Jacksteit is namelijk onze derde tafelgast deze avond.

Elnathan nieuw 3.jpg
Elnathan Prinsen - psychiater & manager zorg bij Dimence

Elnathan is psychiater en manager zorg van de divisie spoedeisende ggz bij Dimence. Als mensen vanwege ernstige psychische problemen in een crisissituatie belanden en intensieve zorg nodig hebben, kan er naast een acute opname ook Intensive Home Treatment (IHT) geboden worden. Elnathan schreef met anderen ook het handboek IHT. Daarnaast was hij voorzitter van een werkgroep over personen met verward gedrag en is hij vanuit belangenverening NvvP betrokken geweest bij de invoering van de Wet Verplichte GGZ.

bottom of page