top of page

Help! Een psychose. En nu?

Psychoses komen relatief weinig voor en zijn tegelijkertijd erg ingrijpend. Over psychoses bestaat nog veel onwetendheid. Het GGZ College van GGZ Friesland stond daarom in het teken hiervan op dinsdag 20 maart. De tafelgasten gingen in gesprek over wat psychoses zijn en hoe ze ontstaan. Is de één er gevoeliger voor dan de ander en hoe komt dat dan? En ook was er aandacht voor triggers, signalen en op welke manier je het beste kunt omgaan met iemand met een (dreigende) psychose.

Tafelgasten

Naast presentatrice Katja Westra schuiven er meerdere fantastische tafelgasten aan. We stellen ze graag aan je voor:

Aaltsje Malda - GZ psycholoog

Aaltsje werkt als GZ-psycholoog bij het Vroeg Detectie en Eerste Psychose team van GGZ Friesland. Daarnaast doet ze onderzoek naar (het functioneren van) individuen met een ultrahoog risico op psychose. In de presentatie legt ze tijdens het GGZ College uit waar een (dreigende) psychose aan te herkennen is en wat omstanders in zo'n situatie kunnen doen.

Bas Labruyère - ervaringsdeskundige

Bas kampte vijf jaar met een psychose, maar kwam daar uiteindelijk uit. Toen hij zijn studie aan de Filmacademie weer wilde oppakken, werd hij afgewezen. Op advies van zijn psychiater besloot Bas vervolgens om zelf een documentaire te maken, een film over zijn eigen ervaringen met de psychose: Verloren Jaren. Ook maakte hij een mini-documentaire getiteld Trauma en Psychose.

Nynke Boonstra - verpleegkundig specialist en onderzoeker

Nynke werkt onder andere als verpleegkundig specialist bij het VIP-team van GGZ Friesland. Ook is zij als lector betrokken bij verschillende onderzoeken naar het belang van vroege herkenning van een psychose en effectieve diagnostiek, behandeling en ondersteuning. Tijdens het GGZ College gaat zij in op de kernsymptomen van een psychose en de werking van de hersenen tijdens een psychose

Lex Wunderink - psychiater (tafelheer)

Elke editie van het GGZ College heeft een eigen tafelheer, als aanvulling op presentatrice Katja Westra. Deze keer is dat opnieuw Lex Wunderink. Vanuit zijn jarenlange ervaring bij GGZ Friesland als A-opleider en psychiater kijkt hij op geheel eigen wijze tegen het onderwerp van de avond

bottom of page