top of page

Inschatten en handvatten

Wat is het verschil tussen een lastige puber en een puber met een psychiatrische stoornis? En wat is de reden dat juist jongvolwassenen een psychiatrische stoornis kunnen ontwikkelen? Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan als je denkt dat er meer aan de hand is dan alleen 'lastig pubergedrag'. Jongeren vragen zelf niet makkelijk om hulp. Hoe maak je het dan bespreekbaar?

Tafelgasten

Naast presentatrice Katja Westra en tafelheer Lex Wunderink schuiven er drie fantastische tafelgasten aan. We stellen ze graag aan je voor:

Maartje de Boer

Maartje studeert Sociaal Pedagogische Hulpverlening en is werkzaam als ervaringsdeskundige binnen verschillende initiatieven. Tijdens de adolescentie heeft zij namelijk een psychiatrische stoornis ontwikkeld. Tijdens het GGZ College vertelt zij over de factoren die destijds van invloed waren op het ontwikkelen van de stoornis, hoe en wanneer ze erachter kwam dat er meer aan de hand was dan ‘gewone’ puberproblemen.

Stefanie werkt als basispsycholoog bij De Bascule in Amsterdam. Ook is zij projectleider voor @Ease: een stichting die jongeren ondersteunt wanneer zij vragen hebben over psychische en lichamelijke klachten. Tijdens het GGZ College geeft Stefanie een presentatie over wat er in het brein van jongvolwassenen gebeurt en wat de ontwikkelingstaken van adolescenten zijn.

Stefanie Rosema 
Sjoukje de Boer

Sjoukje is systeemtherapeut bij FACT Jeugd Fryslân. Het 'systeem' bestaat uit de mensen die een belangrijke rol spelen in iemand zijn leven. Het Tijdens het college vertelt Sjoukje waaruit het systeem van een jongere bestaat en wat er verandert aan de relatie tussen de jongere en zijn omgeving tijdens de adolescentie. 

bottom of page