top of page
Uitzending terugkijken:
Slaap en het belang van slaap voor de psychische gezondheid

Slaap zorgt ervoor dat we weer kunnen opladen en fit en productief de dag kunnen beginnen. Maar toch slaapt niet iedereen even goed. Tijdens deze editie van GGZ College gaan we het eens uitgebreid hebben over slaap en psychiatrie.
Want wat als je slaap constant verstoord wordt en je slaaptekort krijgt?
Wat doet een goed slaapritme met onze psychische gezondheid?
En hoe past slaap in de behandeling van psychische problemen?

Tijdens het GGZ College op dinsdag 24 november gingen diverse experts met elkaar in gesprek over nut en noodzaak van slaap, de verschillende slaapstoornissen en het gebruik van slaapmedicatie. 

Tafelgasten

16 GGZ College Lancel_Marike.JPG
Marike Lancel | Somnoloog en bijzonder hoogleraar

Marike Lancel werkt als somnoloog (slaapdeskundige) en senior onderzoeker in het Expertisecentrum voor Slaap en Psychiatrie van GGZ Drenthe. Dat is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van slaapstoornissen bij mensen met psychische problematiek. Ook is Marike bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderwijs en onderzoek richt ze op de (bidirectionele) relatie tussen slaap en psychische gezondheid. 

Screenshot_20200628-143935_Gallery.jpg
Paul Seerden | Psychiater en universitair docent
Paul Seerden is al 10 jaar psychiater bij GGZ Friesland. Hij heeft een ruime ervaring binnen de Klinische Psychiatrie en werkt sinds 5 jaar bij FACT. Ook is hij universitair Docent bij het UMCG voor de Huisartsenopleiding waar hij het onderwerp psychofarma behandelt. Daarnaast geeft hij geaccrediteerde nascholingen over het onderwerp depotmedicatie. Afgelopen jaar publiceerde Paul een artikel over antidepressiva en tijdens het GGZ College geeft hij zijn visie op de soorten slaapmedicatie, de werking en vertelt hij wat het begrip slaaphygiëne inhoudt.  
Barbara groot.jpg
Barbara Mulder | Psycholoog en eigenaar praktijk Slaapmakend
Barbara is arbeids- & organisatie-psycho­loog en ze richtte in 2011 psycho­logenprak­tijk Slaapmakend op. Samen met haar collega’s heeft zij al duizenden mensen beter leren slapen met behulp van cognitieve gedragstherapie. Vanuit Slaapmakend organiseert Barbara naast haar cliëntenzorg ook workshops en trainingsdagen binnen bedrijven en colleges en bijscholingen voor studenten en clinici. Haar missie is om slaap bovenaan de 'gezondheidsagenda' te krijgen.  
bottom of page