top of page

Gek of geniaal?
Alles over autisme

Het is misschien wel een van de meest ingewikkelde ontwikkelingsstoornis die er is: ASS, oftewel Autisme Spectrum Stoornis. Tijdens het GGZ College, getiteld ‘Gek of Geniaal’ gingen experts en ervaringsdeskundigen op dinsdag 29 mei 2018 daarom dieper in op het onderwerp autisme en boden ze handvatten om met een persoon met autisme om te gaan.

 

Autisme kent meerdere gradaties, hoe zit dat? Waarom is het soms moeilijk te begrijpen en zo lastig om contact te maken met de autistische medemens? Deze en vele andere vragen kwamen aan bod, evenals het stigma dat mensen met autisme vaak als ‘anders’ worden gezien, terwijl ze juist slim of zelfs geniaal zijn.

Het GGZ College vond plaats in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden en is via bovenstaande video in zijn geheel terug te kijken! 

Tafelgasten - Dinsdag 29 mei:

 

Naast presentatrice Katja Westra schuiven er meerdere fantastische tafelgasten aan. We stellen ze graag aan je voor:

Frans Huitema - Autisme Netwerk Friesland

Frans Huitema is psychiater bij GGZ Friesland. Hij is lid van het Autisme Netwerk Friesland en is gespecialiseerd in ontwikkelingsstoornissen. Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een ontwikkelingsstoornis. Deze stoornis heeft invloed op veel levensgebieden. Tijdens het GGZ College vertelt Frans via een presentatie aan de kijkers online en in de zaal wat ASS precies is, wat er gebeurt in het brein en hoe een behandeling eruit kan zien.

Carla Wemer - ambulant verpleegkundige

Carla Wemer is ambulant begeleider bij Scauting Talent. Mensen met autisme zijn mooie mensen, met prachtige talenten. Met Carla’s expertise op het gebied van autisme en haar grote netwerk helpt ze normaal- tot hoogbegaafde mensen bij wonen, leren, werken en dagbesteding. Tijdens het GGZ College geeft Carla concrete handvatten hoe je het beste met iemand met autisme om kan gaan, bijvoorbeeld op school. Door haar werkervaring is zij dé expert om dit met zowel het publiek in de zaal als online te delen.

Lex Wunderink - psychiater (tafelheer)

Elke editie van het GGZ College heeft een eigen tafelheer, als aanvulling op presentatrice Katja Westra. Deze keer is dat opnieuw Lex Wunderink. Vanuit zijn jarenlange ervaring bij GGZ Friesland als A-opleider en psychiater kijkt hij op geheel eigen wijze tegen het onderwerp van de avond.

Erik - ervaringsdeskundige

Iemand die precies kan vertellen hoe het is om met autisme te leven, is Erik. Hij schuift aan als ervaringsdeskundige om te vertellen wat ASS is en hoe het hem en zijn leven heeft beïnvloed. Erik hoopt als tafelgast met zijn indrukwekkende persoonlijke verhaal begrip te kunnen creëren voor ASS.

bottom of page