top of page
Uitzending gemist:

Neuropsychiatrie

Aflevering 17 van het GGZ College stond in het teken van neuropsychiatrie. Dat is er voor mensen die naast een niet-aangeboren hersenaandoening ook nog kampen met psychische problematiek.

 Via onze gratis te volgen livestream kon je kijken naar presentaties, discussie en duiding van experts en behandelaren uit het werkveld. Neuropsychiatrie is een onderschatte materie, boeiend voor zowel professionals van binnen als buiten de geestelijke gezondheidszorg.

Bekijk hieronder welke tafelgasten aanwezig waren:

Tafelgasten

Bas Molenaar (1).jpg
Bas Molenaar - muziektherapeut

Bas Molenaar is sinds 2007 muziektherapeut bij het Centrum voor Neuropsychiatrie van GGZ Frieslands 2002 bij GGZ Friesland. Door alcoholmisbruik bij zijn vader en broer moest hij al op jonge leeftijd afscheid van ze nemen. Langdurig middelenmisbruik heeft een destructieve invloed op onder meer het brein. Muziek en bewegen hebben daarentegen een gunstig effect en kent geen bijwerkingen. Bas staat door middel van muziektherapie patiënten op een professionele manier bij en motiveert ze om een ‘turning point’ te vinden in hun leven.  

Tijdens het GGZ College zal hij een ontnuchterende uitleg geven over de groei van dendrieten en een einde te maken aan een hardnekkige mythe. 

Martje Yntema.jpg
Martje Yntema - verpleegkundig specialist en manager behandelzaken

Martje heeft binnen GGZ Friesland een schat aan ervaring. Ze is verpleegkundig specialist en manager behandelzaken bij het Centrum voor Neuropsychiatrie en het ACT-team. Martje heeft kennis over het behandelaanbod van de kliniek, de doelgroep van de kliniek en de werkwijze, alsmede het doel voor de toekomst. 

Tijdens de uitzending zal ze bijvoorbeeld antwoord geven op vragen over het werken aan herstel bij problemen in het neurocognitieve functioneren, hoe gedrag er in de praktijk uitziet en wat er eigenlijk allemaal kan vallen onder het brede begrip van niet-aangeboren hersenaandoeningen. 

Esther Holthausen.jpg
Esther Holthausen - klinisch psycholoog / hoofd diagnostiek

Esther werkt sinds vier jaar als klinisch  psycholoog bij Synaeda. Naast haar functie als behandelaar en teamleider is ze ook verantwoordelijk voor de psychodiagnostiek die op alle vestigingen van Synaeda wordt uitgevoerd. Eerder werkte ze geruime tijd bij het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen op verschillende afdelingenen  geeft zij als hoofdocent diagnostiek en cognitieve stoornissen les aan de opleiding voor GZ psychologen. Tijdens het GGZ college zal zij iets vertellen over wat er mis kan gaan in het brein bij verschillende psychiatrische ziektebeelden, hoe we dit deels wel en deels niet goed kunnen meten en hoe we de kennis van het brein kunnen gebruiken in de behandeling.

bottom of page