top of page

Persoonlijkheids-stoornissen
Niets is veranderlijker dan de mens

Last hebben van heftige en vaak sterk wisselende emoties. Het ene moment boos zijn en het andere moment juist uitgelaten. Onvoorspelbaar gedrag dat zich soms uit in ruzie zoeken, zelfbeschadiging of juist onzekerheid, angsten, dwangmatig handelen en het vastklampen aan anderen.

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis maar ook hun naasten hebben soms moeite om zich goed staande te houden. Tijdens het GGZ College gaan we dieper in op de verschillende type persoonlijkheidsstoornissen, welke behandelingen er zijn, welke omgang goed aansluit en de laatste ontwikkelingen op het gebied van mensen met een ernstige persoonlijkheidsstoornis (EPA).

Tafelgasten - Dinsdag 14 mei

 

Bij onze presentatrice Miranda Werkman schoven diverse tafelgasten aan om over dit onderwerp te spreken.

We stellen ze graag aan je voor:

martin_steendam_website.jpg
Martin Steendam - klinisch psycholoog
Martin is klinisch psycholoog en projectleider ‘geen suïcide’ bij GGZ Friesland. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met ernstige persoonlijkheidsstoornissen, suïcidaliteit en/of automutilatie. Daarnaast is hij voorzitter van het podium EPA-persoonlijkheidsstoornissen bij het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen. Ook was hij jarenlang hoofddocent persoonlijkheidsstoornissen voor postmasteropleidingen binnen de Psychologie en de Orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Martin neemt ons tijdens het GGZ College over Persoonlijkheidsstoornissen mee in deze complexe materie.
GGZ College Jessica.jpg
Jessica Marinus - ervaringsdeskundige
Jessica  is ervaringsdeskundige in opleiding bij GGZ Friesland. Ze kan gepassioneerd over haar ervaringen vertellen en wat die voor haar herstel hebben betekend. Ondanks dat Jessica blijft strijden tegen het stigma dat op psychiatrie rust, is ze nooit eerder zo open geweest over het feit dat ze naast haar depressies en trauma gerelateerde problematiek óók last heeft gehad van een persoonlijkheidsstoornis. In het komende GGZ College over persoonlijkheidsstoornissen neemt ze ons mee in haar verhaal. 
Saskia Knapen.jpg
Saskia Knapen - psychiater en MBT-therapeut
Saskia is psychiater en Mentalization-Based Treatment (MBT) therapeut bij het AMBIT team in Zeist en inhoudelijk leidinggevende van de zorgeenheid Persoonlijkheidsstoornissen van Altrecht. Zij is lid van het podium EPA PS van het kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen en gespecialiseerd in ernstige, moeilijk te behandelen persoonlijkheidsstoornissen.
Zij promoveert op het onderwerp ’epistemisch vertrouwen’ aan Amsterdam UMC.
bottom of page